Karty techniczne

SANACEL – zdrowe i funkcjonalne koncentraty błonnika pokarmowego

SANACEL jest innym typem włókna celulozowego niż można sądzić po nazwie.

Większości z nas włókna celulozowe kojarzą się z papierem lub drewnem.

Oczywiście częściowo jest to racja aczkolwiek nie do końca.

Asortyment błonnika SANACEL obejmuje naturalne, nierozpuszczalne i częściowo rozpuszczalne koncentraty błonnika pokarmowego, które oferują różne korzyści zdrowotne.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego sięgającej 97% błonnik SANACEL zwiększa sytość, stymuluje ruchy jelit i poprawia samopoczucie.
Zgodnie z przepisami europejskimi zaleca się umieszczanie na opakowaniach produktów wzbogaconych w błonnik (>3g błonnika pokarmowego/100g żywności) oraz produktów bogatych w błonnik (>6g błonnika pokarmowego/100g żywności).
Oprócz wartości odżywczych błonniki SANACEL są niezwykle funkcjonalne.
Oprócz wysokiej zdolności wiązania wody i oleju ich funkcjonalność umożliwia dalsze pozytywne efekty technologiczne.

Powody dlaczego stosować włókna SANACEL:

  • Motywy zastosowania włókien SANACEL:
  • przedłużenie świeżości pieczywa lub ciast
  • zmniejszenie pękania ciastek lub wafli
  • poprawa stabilności przy zamrażaniu i rozmrażaniu
  • zastąpienie tłuszczu w ciastach lub produktach mięsnych
  • czyste odbijanie bez numerów E
  • opracowanie substytutów mięsa dla wegetarian i wegan
  • zwiększenie lepkości dressingów, zup lub sosów
  • żywność bez alergenów lub bez cukru
  • zwiększenie stabilności i jakości produktów ekstrudowanych
  • poprawa tekstury kiełbas przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności
  • zmniejszenie strat podczas gotowania i oddzielania tłuszczu w produktach z mięsa mielonego
  • usprawnienie procesów nastrzykiwania
  • zapobieganie oddzielaniu się wody i oleju w nadzieniach do makaronów
  • poprawa sypkości przypraw/produktów sproszkowanych (środek przeciwzbrylający)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *