SANACEL – zdrowe i funkcjonalne koncentraty błonnika pokarmowego
SANACEL jest innym typem włókna celulozowego niż można sądzić po nazwie.
Większości z nas włókna celulozowe kojarzą się z papierem lub drewnem.
Oczywiście częściowo jest to racja aczkolwiek nie do końca.
Asortyment błonnika SANACEL obejmuje naturalne, nierozpuszczalne i częściowo rozpuszczalne koncentraty błonnika pokarmowego, które oferują różne korzyści zdrowotne.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego sięgającej 97% błonnik SANACEL zwiększa sytość, stymuluje ruchy jelit i poprawia samopoczucie.
Zgodnie z przepisami europejskimi zaleca się umieszczanie na opakowaniach produktów wzbogaconych w błonnik (>3g błonnika pokarmowego/100g żywności) oraz produktów bogatych w błonnik (>6g błonnika pokarmowego/100g żywności).
Oprócz wartości odżywczych błonniki SANACEL są niezwykle funkcjonalne.
Oprócz wysokiej zdolności wiązania wody i oleju ich funkcjonalność umożliwia dalsze pozytywne efekty technologiczne.
Powody dlaczego stosować włókna SANACEL:
- Motywy zastosowania włókien SANACEL:
- przedłużenie świeżości pieczywa lub ciast
- zmniejszenie pękania ciastek lub wafli
- poprawa stabilności przy zamrażaniu i rozmrażaniu
- zastąpienie tłuszczu w ciastach lub produktach mięsnych
- czyste odbijanie bez numerów E
- opracowanie substytutów mięsa dla wegetarian i wegan
- zwiększenie lepkości dressingów, zup lub sosów
- żywność bez alergenów lub bez cukru
- zwiększenie stabilności i jakości produktów ekstrudowanych
- poprawa tekstury kiełbas przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności
- zmniejszenie strat podczas gotowania i oddzielania tłuszczu w produktach z mięsa mielonego
- usprawnienie procesów nastrzykiwania
- zapobieganie oddzielaniu się wody i oleju w nadzieniach do makaronów
- poprawa sypkości przypraw/produktów sproszkowanych (środek przeciwzbrylający)

